Friday, December 1, 2006

Gijs Van der Waal 75 Jaar Grafiek

Dat de technologie en de computer de meeste traditionele grafische technieken onder druk hebben gezet, is een feit.
Grafiek als handwerk, als ambacht, wordt zeldzaam. De expositie ‘Passie voor druk 3’ is een hommage aan de 93-jarige Gijs van der Waal en tevens een ode aan de grafische kunsten als ambacht. 75 jaar lang heeft Gijs van der Waal grafiek gemaakt. In de galerie van Grafisch Centrum HogeDRUKgebied is tot het eind van het jaar een kleine selectie van zijn etsen, lithografieën en tekeningen te zien.

De bekende Rotterdamse graficus Antoon Derkzen van Angeren gaf voor de tweede wereldoorlog les aan de Academie van Beeldende Kunsten te Rotterdam. Zijn lessen werden gevolgd door een aantal kunstenaars die later zelf bekendheid verwierven, zoals Jan Bezemer, Hendrik Chabot, Aad de Haas, Wout van Heusden, Mette Koornstra, Andreas Schotel, Ap Sok, Ed van Zanden, Wim Zwiers en Gijs van der Waal. Derkzen van Angeren heeft hen een geweldige tekenvaardigheid bijgebracht, die we bij Gijs van der Waal direct herkennen. Van der Waal ontwikkelde zijn techniek verder door zijn werk als tekenaar bij een clichéfabriek; later begon hij een eigen reclameadviesbureau in Rotterdam. Na zijn pensionering studeerde hij lithografie op de Vrije Academie te Den Haag en pakte zo de draad weer op.

In de expositie ‘Passie voor druk 3’ presenteert Gijs van der Wal etsen, lithografieën en tekeningen uit 75 jaar: een indrukwekkend overzicht van de ontwikkeling van zijn grafische technieken en visie als kunstenaar.

Tijdens de opening, op zondag 10 december om 15.00 uur, wordt Gijs van der Wal geïnterviewd door Anke Wevers, directeur van bureau B&W.

De tentoonstelling duurt van 10 t/m 30 december.

Het Grafisch Centrum HogeDRUKgebied
Charloisse Kerksingel 44B
3082 DB Rotterdam
Tel.: 0610 67 38 38
Email: rkg@planet.nl


1/2) In zijn atelier
3) In onze galerie, vrijdag 8 dec.
4) Met Juan
5) Met Michiel
6) Michiel, Gijs, Kata en Renate
7) Renate aan het ophangen
8) Gijs naast zijn werk
10) Ophangen
11) Laaste details

G. van der Waal, Tekeningen





Grafiek




Schilderijen